top of page
Search

Chips eller diamanter


Uskyldig lille fyr med fart på og endelig ro på

Hver onsdag er vi i Skid Row - Los Angeles's Istedgade gange 200. Vi er frivillige på et shelter for hjemløse. Vi passer børn i familieafdelingen. Børn som er der fordi deres mødre er hjemløse. Oftest pga af vold i hjemmet. De er flygtet fra en voldelig uansvarlig far som gad alkohol, stoffer og deres egen aggresivitet mere end de ville deres børn's bedste.

Denne lille fyr kom en sen aften for en uge siden. Hans mor, en 26årig kvinde, har fucket sit liv op og endt på gaden med sin lille dreng. Dagen efter deres ankomst møder vi dem første gang. Drengen er lukket inde i sig selv..........guderne må vide, hvad han har oplevet. Han går , uden sprog, rundt blandt de andre børn, uden at foretage sig meget andet end at trække vejret. Store sorte øjne fortæller os, at de vist har set mere end godt er.

Idag møder vi ham igen. Vi går gennem gangene, de er slidte og snavsede, passerer det store åbne akutte modtage rum, hvor mødrene sover på gulvet med deres børn. Der er affald og snavset. Der ser vi moren og denne lille fyr. Han får øje på Victoriah og styrter hende i møde. Putter sig ind til hende og vil bæres. På gulvet ligger en pose chips spredt ud for alle vinde...... den lille fyr har skøjtet rundt i dem. Børnene på shelteret lever stor set af chips.

Vi går ind ind i familierummet og her starter festen. Den lille fyr kegler rundt og kan ikke finde ro . Han piver og forstyrrer de andres leg.

Victoriah går rundt med han - han falder ENDELIG til ro........falder i en DYB søvn..............tryg og helt vidunderlig henrivende.

Denne lille fyr's blik følger med os i bilen hjem. Hans ulidelige overtræthed - hans alt for mange sindsoprivende oplevelser. Hans mor fortalte, at de i aftes havde måtte flygte ud af en bil. Væk fra en hidsig fyr, som havde inviteret moren på date. Drengen var med og man kan blive kold om hjertet, når man tænker, hvad hans liv er lige der..... en sen aften i Skid Row..... med råb og skrig og en bange mor. Tilbage på shelteret falder han i søvn på gulvet's luftmadras i den store snavsede sovesal.......sammen med andre grædende børn og forstenede mødre. Mødre som ingen ende kan se på deres elendighed. Og børn som IKKE bliver set eller hørt.

Mit hjerte græder og min sunde fornuft skriger på retfærdighed. DETTE er IKKE retfærdigt. DETTE er ONDT. INTET barn skal leve under så kummerlige forhold.

I en millionby som Los Angeles, hvor millionerne af $ ruller og avisforsiderne fyldes med historier om " rige mænd der rager på sarte kvinder" ..............Kære verden. Der er større problemer, som burde pryde forsiderne. Her midt i vores verden med guld og diamanter og online adgang. Her "rages der daglig på små sjæle". Her misbruges og forulempes den barnlige uskyldighed. Og INGEN skriver deres historie. Ingen advokat står frem i tv og holder pressekonference. Ingen anklager slynges mod de skyldige.

Disse børn, og deres mødre, skal IKKE have medlidenhed. De skal have f...... respekt. De skal have det, som de har KRAV på, at vi voksne skal give dem. Jeg gider ikke tage den politike snak om ansvar. Det fører ingen steder. Først når DU og JEG og alle andre mærker disse børn's tilstedeværelse, tænker at de har ret til et liv med tryghed og ro og vi hører disse tavse råb om om en anstændig tilværelse - ja så kan der gøres noget politisk. Så kan der bevilliges penge.

HØR disse små sjæle - se deres mødres tavse råb om en vejledende hånd.

Det er vel overflødigt at nævne at alkohol, stofmisbrug er en VÆSENTLIG del af problemet.

Så næste gang DU måske forsvarer retten "til at indtage stimulerende midler, alkohol i stride strømme og narko ", så skal du vide, at disse børn og deres mødre's liv ville være væsentlig bedre UDEN det misbrug, der har smidt dem på gaden.

Så beslutningen er taget herfra - vi er på pletten derinde i Skid Row igen. Med vores overskud og hjerte stiller vi op.

Og så venter jeg på et møde med Borgmesteren i Los Angeles. Disse børn, og deres forslåede mødre skal høres. Ryd forsiderne og nyhederne for jammersange om stærke kvinder, der trods sex overgreb, voldtægt og grisebasse mandfolk, har gjort karriere med diamanter om halsen. Lad Skid Row's børn og deres mødre's historier sætte tingene i rette perspektiv.

- https://youtu.be/gOxeimazdUw


29 views0 comments
bottom of page